Casus: functional taping bij honden

Vorige Artikel 3 van 3

09-07-2019 Casus 3

Casus: functional taping bij honden

Niet alleen in mijn werk als masseur maak ik bijzondere dingen mee, maar ook als docent tijdens de opleidingen bij sportmassage voor honden komen er bijzondere casussen voorbij.

Kleine inleiding:
‘Nieuw’ in de opleidingen en behandelmethodes is fascia of fascia release. Maar wat is dit nu eigenlijk? Fascia is een van de grootste organen in het lichaam. Maar honderden jaren lang kwam fascia niet voor in de anatomie boeken of in de geneeskunde. Rond 1997 (vrij recent!) kwamen er steeds meer onderzoekers en specialisten die het niet eens waren met de klassieke anatomie en spraken over de functies van fascia. Zij zijn onderzoek gaan doen naar de fascia en kwamen tot de ontdekking dat fascia een enorm belangrijk orgaan in het lichaam is!!
De onderzoeken hebben er niet alleen voor gezorgd dat de fascia in kaart is gebracht, maar hebben ook een link gelegd naar andere onderzoeken en bevindingen op het gebied van beweging, spieren, zenuwen en bindweefsel. Waar we ons op richten in de CMFR opleiding is de fascia in het algemeen, maar ook de myofasciale ketens. Dit zijn ketens van spieren die met elkaar verbonden zijn door middel van fascia.

In de CMFR opleiding, maar ook als aanvulling op de sportmassage, maken we gebruik van taping bij honden. Taping kan voor heel veel dingen worden ingezet, maar onder andere ter ondersteuning van de fascia ketens, spieren en gewrichten.
Vaak hoor ik, wat kan zo’n tape nu doen bij een hond? Zelfs de studenten in de opleiding zijn soms wat afwachtend. Tot ze het resultaat zien!

- Taping bij casus ‘beagle’ in opleiding
Tijdens de opleiding richten we ons veel op de praktijk en komen er geregeld honden langs voor de studenten om zo veel mogelijk ervaring op te doen. Tijdens een van de dagen kwam er een beagle langs. 5 jaar oud, beetje stijf in zijn beweging, huishond. Volgens de eigenaar geen bijzonderheden, behalve dat hij af en toe een raar huppeltje maakt.
Bij het afvoelen voelen de studenten direct dat de rug wat stijf is en de knieën wat slap en een beetje gevoelig. Voorafgaand aan het tapen hebben ze ook bekeken hoe de hond loopt.
Ze hebben ervoor gekozen om de rug te tapen voor ontspanning in de rugspieren en de biceps femoris spier (spier over de dij van de hond) om de achterhand sterker te maken, met name voor meer stabiliteit rond de knie.  De tape zit erop en ze gaan bekijken hoe de hond loopt.
En ze kunnen het zelf niet geloven. Een van de reacties: door een paar stomme tapejes loopt de hond gewoon veel soepeler zonder raar huppeltje! Dat kan toch niet? ?
De tape geeft direct verlichting bij de hond en zorgt ervoor dat hij veel soepeler kan bewegen!

- Taping bij casus border collie in opleiding
Tijdens de fascia opleiding is een van de oefenhonden een lieve border collie met vermindert gevoel en functioneren in het onderste stukje van de linker achterpoot. Dit is het gevolg van een trauma in de rug en is na revalidatie en behandeling de enige blijvende schade. Bij het lopen zie je dat de achterpoot af en toe wat trager is en soms een beetje sleept.
Bij het afvoelen voelen de studenten dat er links in de hals spanning zit, rechts met name in het middenstuk en staat iets bol en links achter is de poot die niet helemaal goed functioneert. Dit is exact een van de fascia ketens: de spiral line. Ze besluiten deze keten te gaan tapen en de hond te laten lopen met de tape. Het resultaat is bizar! Met de tape kan de hond de poot gewoon gebruiken. Sleept niet en beweegt niet meer trager dan de andere poot. De studenten, waaronder ook de eigenaar zijn er stil van! We besluiten de tape te laten zitten gedurende de dag en te observeren of deze super verbetering bij de hond ook zo blijft.
Aan het einde loopt de hond nog steeds super met de tape en is ook ontzettend vrolijk! De tape heeft er thuis nog 2 dagen opgezeten en na het verwijderen van de tape liep hij nog een aantal weken super! Langzaam aan kwamen de klachten iets terug dus heeft ze weer de tape aangebracht. Zo kan ze met af en toe een tape i.c.m. massage ervoor zorgen dat de hond vrijwel klachten vrij kan bewegen en functioneren!

De tape lijkt af en toe wel een wondermiddel en kan heel snel veel verbetering geven. Natuurlijk is het geen vervanging van een behandeling of training/revalidatie, maar het kan wel een super aanvulling zijn!

Heb je een vraag over de casus? Stuur gerust een bericht naar: info@sportmassagevoorhonden.nl

Bedankt voor het lezen,

Sandra

#sportmassagevoorhonden #sandravinkendierentherapie #caninetaping #functionaltapingbijhonden #fasciataping #medicaltaping #vetkintape

© 2018 - 2020 Sportmassage voor honden .nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel