Casus: iedere verandering is voelbaar

Vorige Artikel 2 van 3 Volgende

13-06-2019 Casus 2

Casus: iedere verandering is voelbaar

Iedere 3 à 4 weken ga ik langs bij een lieve sportieve stafford dame om haar te masseren. Ze heeft zo af en toe last van haar schouderblessure, meestal nadat ze weer een gekke of onhandige actie heeft uitgevoerd. Door haar met regelmaat te masseren loopt ze niet meer kreupel en ken ik als masseur haar lichaam door en door en kan ik iedere verandering bespreken met de eigenaar. Daarop kunnen we de training of het management aanpassen.

Een periodieke massage heeft meerdere voordelen. We houden haar in optimale conditie, zorgen ervoor dat ze zo min mogelijk last heeft van haar blessure, maar ik voel ook meteen wanneer er iets anders is dan normaal.

In het geval van deze dame was ze een paar weken geleden ineens heel erg boos toen ik haar wilde masseren. Normaal gesproken kom ik binnen, ze rent naar de bank en gaat ze alvast klaar zitten voor de massage. Deze keer ging ze wel op de bank zitten, maar haar overdreven enthousiasme was er niet en ze keek al een beetje bedenkelijk. Toen ik begon met de massage kwam er een grom en keek ze me aan of ze wilde zeggen, moet jij niet naar huis gaan.. Ze is normaal nooit zo! Het is juist een hele stoere dame die niet zeurt om een pijntje, dus bij deze reactie gingen er bij mij al een paar “alarm belletjes” rinkelen. Tijdens het afvoelen voelde ze van voor tot achter stijf en leek het wel alsof ze beurs was.

Ondertussen vraag ik aan de eigenaar of er bijzonderheden zijn. Heeft ze de afgelopen weken iets raars gedaan, botsing gehad op het speelveldje, over de bal heen gevlogen, etc. (dat zijn acties die ze wel eens vaker doet). Maar er kwam niet echt iets naar voren waarvan we dachten dat kan het zijn.

Opeens keek de eigenaar verschrikt. NU weet ik het! Ze is laatst tijdens de training onhandig gerold na een misstap, zou dat het kunnen zijn? Ze liet op dat moment geen pijnsignalen of ongemak zien en liep niet kreupel. Maar het is ook een stafford dame die sowieso niet snel pijn laat merken. Gezien haar lichaam en de reacties zou dat inderdaad wel een verklaring kunnen zijn.

Ik heb haar verder gemasseerd, maar deze keer met een ander doel. Normaal gesproken willen we actie en beweging tijdens de massage, maar deze keer wilde ik vooral de spanning uit haar lichaam weg halen en controleren of alles functioneert.

Tijdens de behandeling voelde ik dat de spanning minder werd. De meest gevoelige delen waren de triceps, serratus en latissimus dorsi spieren aan de linkerkant. Deze hebben waarschijnlijk de klap bij de misstap opgevangen. Verder heb ik gecheckt of alles functioneerde en correct kon bewegen. Gelukkig was dit wel het geval.
Tijdens de massage behandeling zet ik ook de essentiële oliën in. Normaal gesproken is ze niet zo van de essentiële oliën, maar nu koos ze zelf heel duidelijk voor de wintergreen. Ze pakte het flesje zelf uit het tasje. En deze olie paste precies! Wintergreen essentiële olie geeft verlichting bij pijn en kneuzingen. Ik heb een paar druppeltjes op mijn handen aangebracht en ze gaf zelf heel duidelijk aan dat ze de olie rond haar schouder wilde. Exact rond de spiergroepen die ook gevoelig waren.

Na het masseren heb ik de eigenaar het advies gegeven haar goed in de gaten te houden. Ze voelt nu oké, zal nog wel even wat strammer zijn maar dit moet wel snel verbeteren. Bij twijfel mag ze altijd bellen en bij geen verbetering of verslechtering toch even de dierenarts raadplegen.  

2 dagen laten kreeg ik een berichtje dat het heel goed met haar ging! Na 2 weken ben ik haar weer gaan masseren en gelukkig voelde ze weer als vanouds! De zere plekken waren weg, de stijfheid zat er nog een klein beetje met dit hebben we verder met masseren los kunnen krijgen.
Gelukkig kon ze nu weer heerlijk genieten tijdens het masseren!

 

Tijdens het masseren kom ik honden tegen die ongemak tonen tijdens het masseren. Dit tonen ze door te likken, staren naar de plek waar ik bezig ben, slikken, grommen, vluchten, paniek, etc. Het tonen van ongemak is geen ongewenst gedrag en is nooit om ons te dwarsbomen of omdat de hond zich aanstelt. Dit gedrag geeft aan dat er iets in het lichaam niet oké is.
Heel veel honden lopen rond met ongemak of zelfs pijn en dit geeft verandering in het gedrag. Er wordt nog vaak gedacht dat er pas ongemak in het lichaam is als een hond kreupel loopt of nog erger, als hij niet meer wil lopen.
Een hond zal van nature altijd vooruit willen en wanneer er ongemak is zal hij eerst gaan compenseren in het lichaam, zodat hij toch vooruit kan. Wanneer een hond duidelijk kreupel loopt is er al heel lang iets aan de hand! (behalve in het geval van acuut trauma, dit is acuut letsel door een ongeval, verkeerde beweging, etc.)
Ieder signaal of kleine verandering in het gedrag van je hond kan aangeven dat er iets niet lekker zit in het lichaam. Als masseur is mijn doel om te vinden waar het ongemak vandaan komt en te kijken of we dit kunnen oplossen, evt. in samenwerking met andere specialisten.
Het is fijn als ik als masseur een hond vaker masseren dan weet ik precies wat ‘normaal’ is of wanneer er iets veranderd. Zo worden veranderingen snel waargenomen en kunnen we blessures voorkomen of sneller behandelen!

Heb je een vraag over de casus? Stuur gerust een bericht naar: info@sportmassagevoorhonden.nl

Bedankt voor het lezen,

Sandra

#sportmassagevoorhonden #sandravinkendierentherapie #stafford #hondenmassage

© 2018 - 2020 Sportmassage voor honden .nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel