Casus: masseren bij hernia of ..?

Artikel 1 van 3 Volgende

07-06-2019 Vandaag de eerste casus die ik met jullie wil delen.

Casus: masseren bij hernia of ..?

Ongeveer 2 jaar geleden kreeg ik een klant doorgestuurd vanuit de dierenartspraktijk. Een chihuahua van 6 jaar met vermoeden hernia(‘s) in de halswervels. Staat op zware pijnmedicatie, maar blijft ontzettend veel pijn houden. Advies is verder onderzoek (bijv. scan) of andere therapievorm proberen om de pijn te verlichten. De patiëntenkaart en röntgenfoto’s zijn doorgestuurd. Daarin lees ik dat er ook sprake is van lichte spondylose en lang geleden patella luxatie. De afspraak staat gepland.

Ik ga langs bij het hondje en zie een hondje met veel ongemak. We starten meteen met masseren. Hij was ontzettend gevoelig in de hals en het eerste deel van de borstwervels. De massage was erg spannend en ook gevoelig. Ik voelde dat hij zich vast hield, wat logisch is als je veel ongemak hebt. Dan wil je niet dat er iemand aan je komt. Wat we vaak denken is dat we voorzichtiger en zachter moeten masseren in zo’n situatie. Maar de honden bewijzen het tegendeel, het enige wat hij kon verdragen waren diepe lange drukpunten: duidelijkheid en spanning verminderen.
Wat opviel was dat hij bij de linker achterpoot heel geconcentreerd aan het voelen was wat ik deed en durfde te communiceren wat gevoelig was. De linker achterpoot was veel slapper en minder gespierd dan de rechter achterpoot. Ik ben vooral heel veel met de linkse achterpoot bezig geweest, daar zat veel spanning en oud zeer wat hij heel erg compenseerde in de rug.
Tijdens de behandeling werd de spanning duidelijk minder en kon de hond zich langzaam ontspannen. Wat me het meeste opviel was de linker achterpoot. Ik heb mijn bevindingen doorgesproken met de eigenaar en een afspraak gepland voor 2 weken later.

2 weken de later de tweede behandeling. En tot mijn verbazing zie ik een totaal andere hond! Geen pijnstillers meer, geen gillen van de pijn, hij is weer super actief en wil graag lopen en gaat zelfs klaar liggen op de behandeltafel voor de massage!! Wauw ik krijg nog kippenvel als ik eraan denk. De eigenaar is super blij en het gaat eigenlijk heel erg goed!
Bij het masseren voel ik ook een totaal andere hond. De wervelkolom was zo soepel en voelde heel fijn aan, het masseren deed ook helemaal geen pijn meer. Het enige wat naar voren kwam was een plek ter hoogte van de lendenwervels en de linker achterpoot. Deze plaatsen waren nog wat gevoelig en daar zat meer spanning. Ik heb de hele hond weer gemasseerd en ook de gevoelige plaatsen waren deze keer veel sneller zacht en functioneerde verder goed. De eigenaar gaat aan de slag met oefeningen om de knie sterker te maken en vooral weer veel bewegen. Omdat het zo goed gaat hebben we een afspraak gemaakt voor over 4 weken.

Bij de derde behandeling zie ik gelukkig nog steeds een gelukkig hondje die weer goed zonder pijn kan bewegen en functioneren. De eigenaar heeft de huiswerk oefeningen gedaan en ook de knie voelt nu sterker en beter aan. Mijn werk zit er voor nu (helaas) op. Alle bevindingen zijn teruggekoppeld naar de dierenarts en gelukkig blijkt de casus minder ernstig dan voorafgaand aan de behandelingen leek.

Voor mij is de puzzel weer rond, wat dat is waar ik naar opzoek ga. Het plaatje moet kloppen en de dingen die ik voel moeten bij elkaar passen.
Dit hondje heeft al jaren last van zijn linker achterpoot, wat ook blijkt uit de patiëntenkaart. Maar door de jaren heen heeft hij een manier gevonden om te compenseren in zijn lijf om de achterpoot te ontlasten en anders te bewegen. Maar dit heeft gevolgen voor de rug. Als je meer tilt om te ontlasten en anders draait in de achterhand gaat de rug dit compenseren. Dit gaat goed voor een tijdje, maar geeft uiteindelijk ook klachten. Als je dit lang genoeg volhoudt krijg je spanning en uiteindelijk pijn in je hele wervelkolom. Door de spanning komt er veels te veel druk op de bespiering en in de wervelkolom, wat uiteindelijk hernia achtige klachten gaat geven.
De stelregel bij masseren is altijd: wat het laatst is gekomen gaat het eerst weg. De oorzaak blijft meestal over. Net als een ui die je in alle lagen afpelt tot je bij de kern komt.
Uitzonderingen bevestigen de regel, maar over het algemeen is dit in alle casussen het geval.

Veel van de klachten bij onze huisdieren (en ook bij ons) zijn niet de oorzaak, maar juist een symptoom van een onderliggend probleem. Zo zie ik veel rugproblemen of problemen in de voorhand die het resultaat zijn van iets wat heel lang speelt in de achterhand.
Maar daar kom ik later op terug in de volgende casussen!

Heb je een vraag over de casus? Stuur gerust een bericht naar: info@sportmassagevoorhonden.nl

Bedankt voor het lezen,

Sandra

#sportmassagevoorhonden #sandravinkendierentherapie #chihuahua #hondenmassage #spondylose #hernia #patellaluxatie

© 2018 - 2020 Sportmassage voor honden .nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel